Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kwaliteitslabel erkende culturele archiefinstelling voor stadsarchief Herentals

Stadsarchief

Begin september opende de kunstencampus aan de Molenvest al feestelijk de deuren. Vrijdag 6 oktober is het de beurt aan het stadsarchief. Het stadsarchief ontving ondertussen een kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’.

Stadsarchief Herentals

"Het nieuwe stadsarchief brengt ongeveer drie kilometer archieven en duizenden historische objecten, die voordien over tientallen locaties verspreid stonden, samen onder één dak", zegt Geerd De Ceulaerde, stadsarchivaris.

"De kwalitatief hoogstaande en geklimatiseerde depots – met aangepast meubilair voor de bewaring van textielen, schilderijnen en andere kwetsbare objecten – bieden de meest optimale bewaaromstandigheden.

Er is ook voldoende plaats voorbehouden voor historische archieven en objecten, waarvoor partnergemeenten, maar ook Herentalsenaren geen geschikt onderkomen zouden vinden.

Geerd De Ceulaerde, stadsarchivaris: “Tijdens het inventariseren hebben we vastgesteld dat de door ons bewaarde archieven en collecties een nogal eenzijdige kijk op de (historische) Herentalse maatschappij werpen.

De Herentalse samenleving is heel wat diverser en genuanceerder dan hoe deze via overheidsarchieven wordt gerepresenteerd. Bovendien hebben we tot onze spijt omwille van plaatsgebrek de voorbije jaren wel wat giften moeten weigeren.

Vanuit dit nieuwe stadsarchief willen we het althans sterk democratischer aanpakken. Allereerst willen we iedereen uitnodigen om zich te engageren, bijvoorbeeld als vrijwilliger, om mee het verhaal van Herentals te schrijven en te documenteren.

Ook willen we een veilige haven bieden voor wie over documenten en artefacten beschikt, die van belang kunnen zijn om de Herentalse samenleving te documenteren en daarvoor een publiek onderkomen zoekt.

Daarnaast hopen we een open huis te worden, waar iedereen terecht kan met vragen en met leuke ideeën om dit verhaal van Herentals opener, toegankelijker, representatiever en democratischer te maken. De idee dat een archiefinstelling een gesloten doos is, leeft nog sterk. De komende jaren willen wij bewijzen dat het tegendeel waar is.”

Aanloop

"Even lang als de bouw van het nieuwe stadsarchief heeft geduurd, heeft ook de stedelijke administratie de verhuizing van de archieven en collecties naar dit nieuwe archiefgebouw voorbereid.

Schepen van archief Jan Michielsen: “Deze legislatuur werd als prioriteit naar voren geschoven om de verhuizing te baat te nemen om meer dan een eeuw archiveringsachterstand op te halen. Tientallen medewerkers hebben samen bijna 3 jaar lang duizenden archiefdozen en tienduizenden dossiers verwerkt, geschoond en geïnventariseerd.

Wanneer binnenkort de website voor het stadsarchief online komt, zullen al deze gegevens vanaf dan ook digitaal raadpleegbaar zijn. Dit is een enorme stap in het verder transparant en toegankelijk maken van de werking van ons openbaar bestuur.”

Programma 6 oktober

Vrijdag voegt het stadsarchief de daad bij het woord en zet het in de Kunstencampus aan de Molenvest de deuren open voor het publiek. Van 10 tot 15 uur zijn er in zaal Meier en de leeszaal doorlopend exposities van verschillende items uit diverse collecties.

Erfgoedcel Kempens Karakter stelt zijn werking en activiteiten voor en maakt de bezoeker met touchscreens wegwijs in de Kempense erfgoedbank. De medewerkers van het stadsarchief tonen een heleboel historische foto’s uit de collectie, waar ze graag meer informatie over zouden verzamelen en tussen 13.30 uur en 15 uur lichten ze de nieuwe vrijwilligerswerking van het stadsarchief toe.

Een absolute aanrader tijdens deze open dag van het stadsarchief is de rondleiding door de nagelnieuwe en moderne archiefdepots. Er is een rondleiding om 10.30 uur, 11.30 uur en 12.30 uur, inschrijven kan via de stedelijke website

Opnieuw open

Een opening van het stadsarchief betekent ook dat het stadsarchief zelf weer open is voor onderzoek en opzoekingen. Het stadsarchief heeft om de verhuizing te kunnen uitvoeren namelijk enkele maanden de deuren moeten sluiten, hoewel de leeszaal zelf al langer werd afgebouwd, omwille van een prangend plaatsgebrek.

Naast twee vaste werkplekken voor vrijwilligers, biedt de nieuwe leeszaal (zaal Schout), een comfortabele studieplek voor een tiental bezoekers.

Tot dat de nieuwe website online komt, wat in de loop van dit najaar wordt verwacht, wordt nog eventjes op afspraak gewerkt, zoals vóór de verhuizing ook het geval was. Afspraken kunnen voorlopig plaatsvinden van maandag tot vrijdag, tussen 9 en 16 uur, en worden gemaakt via archief@herentals.be of telefonisch op 014-21 28 00.

Kwaliteitslabel

 Voortaan mag het stadsarchief zich ‘erkend cultureel archief’ noemen.

Culturele archiefinstellingen kunnen van Vlaanderen een kwaliteitslabel krijgen op basis van een internationale minimumstandaard voor een professionele cultureel-erfgoedwerking. Het hebben van een kwaliteitslabel toont aan dat het cultureel erfgoed binnen de organisatie kwaliteitsvol wordt beheerd, dat het stadsarchief zorg- en duurzaam omspringt met de collectie en werkt volgens de regels van de kunst.

De toekenning van het kwaliteitslabel is het resultaat van een grondige screeningsprocedure. Alle aspecten van de werking werden onder de loep genomen. Een kwaliteitslabel betekent dat stadsarchief Herentals op een kwaliteitsvolle manier de basistaken uitvoert, namelijk: herkennen en verzamelen, behouden en borgen, onderzoeken, presenteren en participeren.

Bovendien geeft het stadsarchief voor de samenleving garanties naar de toegankelijkheid en de toekomst van het cultureel erfgoed.  Met dit kwaliteitslabel sluit stadsarchief Herentals aan op een lijst van vooraanstaande instellingen zoals de stadsarchieven van Gent, Leuven, Mechelen, Ieper en Tongeren."  Foto Adrie de Kok / NNieuws.

Kunstencampus stadsarchief

Kunstencampus stadsarchief

Stadsarchief

Deel dit artikel